Výmena svadobných obrúčok pri svadobnom obrade symbolizuje lásku a vzájomnú oddanosť partnerov. Niektoré páry volia tradičné prstene, iní sa rozhodnú pre jedinečné a moderné obrúčky. Svadobné obrúčky budúcich manželov sa môžu navzájom dopĺňať, či každý z páru môže zvoliť svoj individuálny štýl. Možností je nepreberné množstvo, a preto sa v nasledujúcich riadkoch zameriame na to, ako sa v širokej ponuke svadobných obrúčok zorientovať a podľa čoho vyberať štýl, materiál i veľkosť. V článku nájdete odpovede na tieto otázky:

  • Aký je najlepší materiál pre svadobné obrúčky?
  • Ako vybrať dámsku svadobnú obrúčku?
  • Ako vybrať diamantovú svadobnú obrúčku?
  • Ako vybrať pánsku svadobnú obrúčku?
  • Aký si vybrať profil a povrch svadobnej obrúčky?
  • Je lepšie vybrať jednoduché, alebo originálne svadobné obrúčky?
  • Čo vyryť na svadobné obrúčky?
  • Kde sa nosí svadobná obrúčka?
  • Ako nosiť zásnubný prsteň a svadobnú obrúčku?
  • Musí k sebe dámsky a pánsky prsteň ladiť?
  • Kedy a kde kúpiť svadobné obrúčky?
  • Aká je cena svadobných obrúčok?
  • Ako sa starať o svadobné obrúčky?

Aký je najlepší materiál pre svadobné obrúčky

Čo sa podoby svadobných obrúčok týka, touto otázkou odporúčame začať, pretože zásadne ovplyvňuje aj ďalšie faktory: cenu, trvalosť, (ne)náročnosť starostlivosti, krásu… Každý materiál má svoje pre a proti, tá najzásadnejšia dilema väčšinou stojí medzi cenou a kvalitou.

Zlato

Nie nadarmo sa hovorí „zlatá stredná cesta“. Lacnejšiu alternatívu rovnakej kvality a krásy medzi kovmi nenájdete. Zlato je odolné, krásne a trvalé. Poskytuje navyše slobodu výberu z rôznych farieb. A pri problémoch s alergiou sa dá zvoliť šperk z bieleho zlata pokovovaný hypoalergénnym ródiom.

Striebro

Hlavnou výhodou striebra je jeho nižšia cena. Vzhľadom k zásadným nevýhodám –⁠⁠⁠⁠⁠ strieborné šperky majú menšiu odolnosť a trvalosť, ľahko sa deformujú, rýchlejšie a oveľa ľahšie sa poškriabu, reakciou so vzduchom a potom černajú (niekedy aj tie porhodiované) –⁠⁠⁠⁠⁠ sa skôr hodia pre šperky, ktoré budete nosiť len občas a nemajú takú veľkú symbolickú hodnotu.

Platina

Fyzikálnymi aj estetickými kvalitami sa zlatu vyrovná iba platina. S ohľadom na náročnosť ťažby i spracovanie však cena platinových šperkov dosahuje v porovnaní s tými zlatými často až dvojnásobok.

Chirurgická oceľ

Chirurgická oceľ má síce vyššiu odolnosť ako striebro, krásou a leskom sa ale ušľachtilým kovom ani zďaleka neblíži. Jej najväčšími výhodami sú teda veľmi nízka cena a fakt, že ide o hypoalergénny materiál.

Titán

Titánové svadobné obrúčky predstavujú relatívnu novinku. Sú hypoalergénne, pretože neobsahujú nikel, a vďaka veľmi nízkej váhe sa veľmi dobre nosia. Zaujmú tiež nízkou cenou a vysokou odolnosťou. Šperky z titánu sa ale nedajú rozrezať, roztiahnuť a nastaviť pridaným titánom, ako to ide pri zlate a striebre. Ani zmenšenie prsteňa nie je možné, pretože sa titán nedá letovať.

Netradičné materiály

Čo človek, to štýl, a tak sa vo svadobnej ponuke rôznych šperkárskych dielní a dizajnérov stretávame aj s netradičnými materiálmi, ako je drevo, volfrám, karbón, existujú aj čierne alebo tetované prstene… Väčšinou pre ne platí, že všetky ich nevýhody pre daný pár vyvažuje symbolická hodnota a originalita.

Ako vybrať dámsku svadobnú obrúčku

Pri výbere dámskej svadobnej obrúčky je dôležité zvážiť mnoho faktorov, ktoré odrážajú vkus a životný štýl. Jedným z kľúčových rozhodnutí je, či bude prsteň zdobený jedným alebo viacerými drahokamami, alebo zostane úplne bez kameňov. Prstene s diamantmi majú neodolateľný lesk a punc luxusu. Tradičnú voľbu predstavujú diamanty, ktoré sú veľmi odolné a krásne sa trblietajú.

Na druhú stranu aj prstene bez drahokamov môžu byť pôsobivé a majú svoje vlastné kúzlo. Ocenia ich najmä ženy, ktoré preferujú jednoduchosť. Pri výbere je dôležité zvážiť osobnosť ženy, jej štýl a preferencie, ale aj jej povolanie a každodenné aktivity, aby sa našiel prsteň, ktorý jej bude vyhovovať a vydrží jej dlho krásny.

Ako vybrať diamantovú svadobnú obrúčku

Pri výbere diamantovej svadobnej obrúčky je dôležité zvážiť ako estetiku a osobné preferencie, tak pohodlie a praktickosť. U dámskych svadobných obrúčok sa najčastejšie stretnete s tzv. eternity dizajnom, kedy je obrúčka bohato osadená menšími diamantmi v jednom rade. Pôsobí luxusným dojmom a zároveň je veľmi odolná, dobre sa nosí a hodí sa aj pri aktívnejšom životnom štýle. Prstene s jedným väčším centrálnym diamantom zase pôsobia výrazným a originálnym dojmom, najmä pokiaľ zvolíte menej tradičný výbrus.

Pri výbere diamantového prsteňa je tiež veľmi dôležité, na akom prste ho chcete po svadbe nosiť. Pokiaľ ho plánuje nosiť na jednom prste spolu so zásnubným prsteňom, mal by tomu zodpovedať jeho dizajn. K väčšine zásnubných prsteňov sa skvele hodí napríklad model chevron, ktorý je tvarovaný do špičky, do ktorej centrálny kameň pekne zapadne.

Ako vybrať pánsku svadobnú obrúčku

Pri výbere pánskej svadobnej obrúčky je dôležité brať do úvahy vkus, preferencie aj životný štýl. Muži často uprednostňujú jednoduché dizajny, ktoré odrážajú ich praktický prístup k životu. Zlaté svadobné obrúčky sú pre nich populárnou voľbou, pretože zlato je tradičný materiál a ponúka hneď niekoľko farebných variácií.

Aj keď diamanty sa s pánskymi prsteňmi typicky nespájajú v takej miere, ako tomu je u dámskych prsteňov, môžu im dodať osobitosť a výnimočnosť. Muži, ktorí uprednostňujú diamantové prstene, obvykle hľadajú skôr decentné a minimalistické dizajny, ktoré diamant(y) zdôraznia bez toho, aby pôsobili príliš výrazne.

Aký si vybrať profil a povrch svadobnej obrúčky

Najčastejšími tvarmi, čiže profilmi, obrúčky sú buď zaoblené alebo hranaté. Hranatý profil často láka svojim moderným a elegantným vzhľadom, ktorý dokonale ladí s rôznymi štýlmi. Pôsobí výraznejšie a pristane mu skôr masívnejšie prevedenie. Zaoblený profil vyvoláva jemnejší dojem a zaisťuje väčšie pohodlie pri nosení.

Pokiaľ ide o povrch svadobnej obrúčky, matná úprava si získava stále väčšiu obľubu vďaka svojmu originálnemu a modernému vzhľadu. Jej schopnosť skryť drobné škrabance a známky opotrebenia z nej robí praktickú voľbu pre aktívny životný štýl. Na druhú stranu lesklý povrch zaručuje nadčasový lesk a eleganciu, ktorá je vždy v móde.

Je lepšie vybrať jednoduché alebo originálne svadobné obrúčky?

Pri rozhodovaní medzi jednoduchými a originálnymi svadobnými obrúčkami je dôležité zvážiť predovšetkým váš štýl. Kúzlo klasických, nadčasových dizajnov spočíva v elegantnej jednoduchosti a možnosti ľahko ich zladiť s rôznymi outfitmi a štýlmi. Tieto minimalistické prstene často zaujmú svojou čistotou a jednoduchosťou, už len z praktického hľadiska bývajú preto častou voľbou.

Na druhú stranu, originálne a netradičné svadobné obrúčky dávajú priestor vašej kreativite. Osobitosť a sviežosť môže prsteňom dodať aj drobný detail, napríklad drážka po obvode šíny alebo originálny spôsob fasovania kameňov, iné zaujmú celkovým poňatím a výrazným dojmom na prvý pohľad.


Sady snubních prstenů podle stylu

klasicke snubni prsteny

KLASICKÉ
Čisté, jednoduché a tradičné

luxusni snubni prsteny

LUXUSNÍ
S oslnivými diamantmi

minimalisticke snubni prsteny

MINIMALISTICKÉ
Moderný, nenápadný dizajn

originalni snubni prsteny

ORIGINÁLNÍ
Rôzne tvary a zdobenie


Čo vyryť na svadobné obrúčky

Pokiaľ premýšľate, čo nechať vyryť na svoje svadobné obrúčky, prvou voľbou bývajú mená partnerov a/alebo dátum svadby. Táto tradičná možnosť prináša prsteňu osobný význam a symbolizuje trvalosť vzťahu. Rytinu môžete doplniť aj o jednoduchý symbol či tvar. Veľa párov volí motívy ako srdce, hviezdu alebo nekonečno, ktoré symbolizuje lásku a spojenie.

Kde sa nosí svadobná obrúčka

V Česku sa tradične svadobná obrúčka nosí na prstenníku ľavej ruky. Táto tradícia je široko rozšírená a odráža historické zvyklosti spojené s manželstvom. Nejde ale o dogmu a aj v tejto otázke platí silnejúci trend personalizácie a väčšej slobody pri výbere a nosení svadobných obrúčok. A tak napríklad ženy, ktoré nechcú po svadbe presúvať zásnubný prsteň, môžu pre svadobnú obrúčku zvoliť pravú ruku, prípadne iný prst ľavej ruky.

V iných kultúrach môže byť umiestnenie svadobnej obrúčky odlišné. Napríklad v niektorých európskych krajinách (napr. v Nemecku alebo Francúzsku) majú muži tendenciu nosiť svoju svadobnú obrúčku na ľavej ruke, zatiaľ čo ženy na pravej. V niektorých oblastiach Ázie sa svadobné obrúčky nosia na pravej ruke. Každá kultúra má svoje vlastné tradície a zvyklosti ohľadom umiestnenia svadobných obrúčok, ktoré odrážajú históriu a hodnoty danej spoločnosti.

ČÍTAJTE TIEŽ: KDE NOSIŤ SNUBNÝ PRSTEŇ

Ako nosiť zásnubný prsteň a svadobnú obrúčku dohromady

Pri nosení zásnubného prsteňa a svadobnej obrúčky je dôležité dbať na to, aby oba prstene ladili ako vizuálne, tak symbolicky. Zásnubný prsteň býva skôr tenší a zdobenejší a svadobná obrúčka robustnejšia a jednoduchšia. Stále viac sa ale presadzujú zdobenejšie diamantové svadobné obrúčky. Je tiež vhodné, aby oba prstene zdieľali nejaký spoločný prvok, ako je tvar, materiál alebo nejaký symbolický motív, čo pomôže vytvoriť jednotný a zladený vzhľad.

Môžete tiež zvážiť kúpu špeciálne navrhnutej súpravy zásnubného prsteňa a svadobnej obrúčky. Tieto súpravy sú dizajnované tak, aby perfektne ladili a dopĺňali sa, často zdieľajú podobný motív alebo do seba tvarovo zapadajú. Kúpa súpravy môže tiež ušetriť čas a úsilie pri hľadaní samostatných prsteňov.

Musí k sebe dámsky a pánsky prsteň ladiť?

Tradične sa páry často rozhodujú pre zladené prstene, ktoré reflektujú jednotu a spojenie v manželstve. Avšak, s rastúcim trendom individualizácie a personalizácie stále viac snúbencov volí prstene, ktoré lepšie vyjadrujú jedinečnosť a osobitý štýl každého partnera. To môže znamenať rôzne dizajny, motívy alebo aj materiály či farby. Zatiaľ čo pánske svadobné obrúčky s hladkým povrchom zatiaľ zostávajú klasikou, medzi dámskymi prsteňmi sa stále silnejšie presadzujú diamantové modely.

Kedy a kde kúpiť svadobné obrúčky

Kúpa svadobných obrúčok je jedným zo zásadných krokov pred svadobným obradom, a preto je dôležité vybrať si vhodný čas a miesto na nákup. Odporúčame začať s hľadaním prsteňov niekoľko mesiacov pred svadbou, najmä pokiaľ sa rozhodnete pre ručnú výrobu a individuálnu úpravu prsteňov. Tá totiž môže vyžadovať dlhší čas na zhotovenie.

Pre výber dokonalých prsteňov odporúčame dojednať si osobnú schôdzku v našom ateliéri v srdci Prahy, kde vám náš skúsený personál zodpovie všetky otázky a pomôže s výberom tých pravých prsteňov. Pokiaľ preferujete on-line nákup z pohodlia domova, radi vám poradíme aj po telefóne alebo e-maile. Pri každom produkte nájdete autentické fotografie a všetky informácie o použitých materiáloch.

Aká je cena svadobných obrúčok?

Cena svadobných obrúčok sa môže líšiť v závislosti od použitých materiálov a dizajnu. Klasické svadobné súpravy zo zlata sa najčastejšie pohybujú v cenovom rozmedzí cca od 800 EUR do 1400 EUR, môžu dosahovať aj vyššie cenové relácie, najmä pri výraznejšom zdobení diamantmi.

Pre tých, ktorí hľadajú lacné svadobné obrúčky, ale nechcú zľaviť z nárokov na kvalitu, sa ponúkajú najmä jednoduchšie a subtílnejšie dizajny. Minimalistické zlaté svadobné súpravy sa dajú zaobstarať aj pod 600 EUR.

Ako sa starať o svadobné obrúčky

Starostlivosť o svadobné obrúčky z kvalitných materiálov, ako sú zlato a diamanty, je pomerne jednoduchá a nenáročná. Zlaté prstene sú známe svojou odolnosťou a trvalosťou, čo z nich robí vhodnú voľbu na každodenné nosenie. Napriek tomu sa však oplatí v ich starostlivosti dodržiavať pár základných pravidiel a zásad.

Prstene by ste mali chrániť pred kontaktom s agresívnymi látkami a poškriabaním. Odporúčame ich preto dávať dole pri fyzicky náročných činnostiach a manuálnej práci. Raz za čas je tiež vhodné prstene nechať odmočiť v mydlovej vode a očistiť veľmi jemnou kefkou, tým im ľahko navrátite ich stratený lesk. V rámci našich služieb vám navyše k svadobným obrúčkam poskytujeme doživotnú starostlivosť a profesionálny servis, vrátane prvej obnovy povrchu zadarmo.