Perly kráľovien, kráľovné perál. Pokiaľ tieto označenia niekde začujete, pravdepodobne bude reč o tahitských perlách. Kedysi ich smeli nosiť len králi a šľachtici, čo už dnes samozrejme neplatí. Aj tak ale tahitské perly zostávajú vysoko cenené pre svoju vzácnosť a magickú krásu. Zo všetkých perál majú práve tie tahitské najrozmanitejšiu farebnú škálu, ktorá pokrýva celé spektrum - od striebornej, kráľovskej zelenej, dúhovej pávej až sýto čiernej. Pri podrobnejšom skúmaní môžeme nadobudnúť dojem, že okolo seba majú zvláštnu auru, oslňujú totiž svojimi meniacimi sa odtieňmi a vynikajú silnou vrstvou perlete.

Legendy

Tahitským perlám sa niekedy tiež hovorí čierne perly. Sú totiž jediné, ktoré majú prirodzene čiernu farbu. Legendy zo Srí Lanky hovoria, že Adam aj Eva po vyhnaní z Raja veľmi plakali. Eva ronila miesto sĺz biele perly, Adam naopak čierne. A keďže plakali dlho, vytvorili celé jazero perál. Pretože je však známe, že ženy plačú o niečo viac ako muži, bol podiel čiernych perál v jazere menší ako tých bielo sfarbených. Preto sú čierne perly vzácnejšie.

Polynézske legendy zase rozprávajú o Orovi, bohu vojny, mieru a plodnosti, ktorý sa zamiloval do princeznej z ostrova Bora Bora. Na dôkaz svojej večnej lásky zostúpil na Zem a priniesol jej ten najvzácnejší poklad, aký nebesá mohli ponúknuť, teda čiernu tahitskú perlu Poe Rava. Na pamiatku svojej cesty na Zemi daroval Oro ľuďom navyše ešte perlové ustrice Te ufi, ktoré vraj dodnes ležia na dne v lagúnach Francúzskej Polynézie.

náušnice s tahitskou perlou a diamantmi - KLENOTA Tahitské perly - KLENOTA

Iná legenda rozpráva snový príbeh o mesiaci, ktorý za splnu chodil kúpať temný oceán vo svojej žiare, aby prilákal ustrice na hladinu oceánu. Každú z nich potom obdaroval kvapkou nebeskej rosy. Kvapky sa časom vyleštili a získali čiernu farbu s odleskami ružovej, zelenej a modrej farby. Odvtedy v sebe nosia ustrice kvapky nebeskej rosy v podobe čiernych perál.

Zaujímavý príbeh o čiernych perlách nájdeme aj v Číne. Tu sa verí, že perly vznikajú v hlavách drakov, ktorí ich nosia medzi zubami až do svojej smrti. A pretože sú draci uznávaní ako bájne stvorenia ďalekosiahlej múdrosti, symbolizujú tu čierne perly práve večnú múdrosť.

Ako vznikajú tahitské perly

Tahitské perly sú morského pôvodu a živočích, v ktorého útrobách vznikajú, sa nazýva Pinctada Margaritifera alebo perlotvorka morská. Jadro má tvar perleťovej korálky, rovnako ako u perál akoya. Tie majú však na rozdiel od „tahitek“ oveľa slabšiu vrstvu perlete, ktorá je u perál jedným z prísne kontrolovaných kritérií. Perleť je jedným z najdôležitejších parametrov, na základe ktorých sa hodnotí kvalita perly. Platí, že čím viac perlete, tým lepšie. Každopádne by jej vrstva nemala byť slabšia ako 0,8 mm.

Prsteň s tahitskou perlou a diamantmi z bieleho zlata - KLENOTA Tahitské perly - KLENOTA

História kultivácie tahitských perál

Tahitské perly boli oddávna veľmi žiaduce, preto niet divu, že sa ich ľudstvo snažilo cielene pestovať. Začiatok 60. rokov 20. storočia sa niesol v znamení skúmania techník implantácie jadier do schránok mäkkýšov. Cudzorodé teliesko je práve tým jadrom, ktoré sa do kultivovaných perál vkladá, a pestovanie perál tak môže byť aspoň sčasti riadené.

Za míľnik v kultivácii tahitských perál možno považovať vedecký prínos Francúza Jean-Marie Domarda, ktorému sa v roku 1961 prvýkrát podarilo dosiahnuť úspešnú implantáciu perlorodky. Roku 1965 boli tieto transplantačné a kultivačné techniky aplikované aj na perlorodky z útesov Bora Bora, kde zberané perly dosahovali až 14 mm. Zrodil sa tak nový priemysel. Tieto kultivované perly boli verejnosti predstavené v súprave krásnych šperkov slávneho zlatníka Mourareaua. 

Roku 1968 vznikla na útese Mahini prvá skutočná farma pestujúca tahitské perly. Niesla názov „Société Perlière de Manihi“. Dva roky na to sa podarilo kultivovať prvú okrúhlu perlu a nastal rozkvet perlových fariem vo Francúzskej Polynézii. Roku 1976 GIA oficiálne uznala farbu kultivovaných tahitských perál ako prirodzenú a o 8 rokov neskôr vzniklo oficiálne uznávané označenie „prirodzene sfarbená kultivovaná tahitská perla“. Definovali sa štandardy pre priemyselnú výrobu a popularita tahitských perál začala stúpať.

Náhrdelník s tahitskou perlou z bieleho zlata - KLENOTA Zlaté šperky z tahitských perál a diamantov - KLENOTA

Hodnotenie tahitských perál

Proces kultivácie nekončí zakaždým úspechom, v skutočnosti zvládne perlu vytvoriť iba asi len 30 % perlorodiek. A z nich iba 1 % dosahuje drahokamovej kvality. Preto sú tahitské perly také vzácne a cenené. Faktorov, ktoré ovplyvňujú proces tvorenia perly je mnoho. Krásne perly môžu vzísť iba zo zdravých ustríc, ktoré majú skvelé podmienky pre svoj život. Tahitské perly sú po perlách južného Pacifiku najcennejšie kultivované perly na svete. Ich cena na trhu je určovaná súborom niekoľkých kritérií.

Povrch

Tahitské perly mávajú často na povrchu drobné priehlbiny, inklúzie či bodky, ktoré môžu znižovať ich cenu. V klenotníckej praxi sa však dajú vedieť skryť napríklad navŕtaním perly v mieste, kde nie je dokonalá. Pri osadzovaní šperku klenotník tak vždy premýšľa nad tým, ako perlu osadiť, aby čo najviac vyzdvihol jej krásu.

Tahitské perly - KLENOTA

Farba

Ďalším dôležitým kritériom v hodnotení perál je farba. Zaujímavé je, že čím bližšie vnútornej škrupiny perla rastie, tým býva tmavšia. Perly, ktoré sa tvoria ďalej od škrupiny, sú skôr šedé, šedo striebristé či strieborné. Nenechajme sa ale zmiasť označením čierna perla. Tahitské perly totiž nikdy nie sú úplne čierne. Ich povrch hrá žiarivo zelenými, šedými, modrými, ružovými či levanduľovými odleskami. Preto je každá perla úplný originál. Zvláštnym prípadom sú takzvané pávie tahitské perly, ktoré svojou farebnosťou pripomínajú pávie perá. Dôležitý je aj lesk, ktorý závisí na sile a čistote perlete. Pokiaľ je vrstva hrubá, perla žiari zvnútra a jej lesk je silný, iskrivý a kovový.

Tahitské perly - KLENOTA perly - KLENOTA

Tvar

Tvar tahitských perál je veľmi variabilný. Okrem dokonalých okrúhlych či oválnych tvarov môžu mať tvar kvapky, hrušky alebo gombíka (button). Atraktívnym variantom sú potom ryhované (circled) perly. Popri pravidelnom súmernom tvare, ktorý je najcennejší, nájdeme aj tahitské perly barokové. U tých os súmernosti úplne chýba a perla je tak z každej strany iná.

Tahitské perly - KLENOTA Perlový náhrdelník z tahitských perál - KLENOTA

Veľkosť

Tahitské perly sa svojou veľkosťou pohybujú na škále od 8 do 18 mm. Niektoré zdroje uvádzajú, že môžu nadobudnúť aj väčšie rozmery. V takých prípadoch sa ale vždy jedná o veľmi vzácne kúsky. Priemerne majú perly medzi 8 až 12 mm. Platí, že čím je perla väčšia, tým je cennejšia.

Celkový dojem

Pri hodnotení perál ale vždy hrá hlavnú rolu celkový dojem. Niekedy sa stane, že nad veľkosťou preváži výnimočný tvar alebo dokonalá farba. Menšia perla tak môže predbehnúť väčšiu, ale v ostatných ohľadoch menej kvalitnú, perlu. Na vyjadrenie kvality sa používa hodnotiaca škála A-D alebo AAA-AA. Pri prvom type škály je najlepšie hodnotená A, nasleduje A/B, B, C a najmenej kvalitné D. V druhom prípade je najlepšie hodnotenie AAA. Táto škála využíva znamienka +. Druhá najlepšia bude teda niesť označenie AA+, nasleduje AA, A+ a nakoniec A. Nad všetkými týmito stupňami ešte leží kategória Dokonalá perla, na ktorú však dosiahne iba malé množstvo perál.

Minerálny náhrdelník s čiernym diamantom a tahitskou perlou - KLENOTA

Tahitské perly v šperkoch

Tahitské perly si vás získajú predovšetkým svojou ojedinelou farbou a väčšou veľkosťou. Vďaka tomu sú výrazné a neprehliadnuteľné. Intenzívna farba je spôsobená silnou vrstvou perlete, ktorá ich robí zároveň odolnejšími. Tahitky sú špecifické aj svojimi farebnými odleskami, ktoré na dennom svetle krásne žiaria. Naopak po zotmení pri umelom osvetlení pôsobia oveľa tmavším dojmom. 

Tvarová variabilita tahitských perál nabáda k rozličnému uplatneniu. Šperky z nich môžu byť hravé alebo elegantné, honosné, ale aj minimalistické. Pristane im jednoduchosť aj zdobnejšie prevedenie v kombinácii s diamantmi, ktoré ich iskru ešte viac podčiarknu. Hodia sa na slávnostné príležitosti, aj na neformálnu večeru. Pôsobia harmonicky pohromade v podobe perlového návleku, ale pozornosť upúta aj jedna jediná. Skvele sa preto hodia do príveskov alebo náušníc.

prívesok s tahitskou perlou - KLENOTA náhrdelník s tahitskou perlou - KLENOTA

K tahitským perlám sa najlepšie hodí biele zlato. To je dané ich kovovým leskom, ktorý je často striebristý, zelený, modrý alebo do fialova. Niekedy však môžu mať aj hnedé odlesky, ktoré budú viac ladiť zase so zlatom žltým. Všetko je ale opäť otázkou vkusu a osobných preferencií. Snáď len osadenie do striebra by sme vzhľadom na ich vysokú hodnotu príliš neodporúčali.

Tahitské perly môžu byť počas kultivácie niekedy dofarbované. Ak tomu tak je, mal by to daný predajca pri ponúkanom tovare vždy uvádzať. Zároveň sa na trhu môžete stretnúť s perlami, ktoré majú čiernu farbu, ale nie sú to perly tahitské. V tomto prípade sa vždy jedná o umelo farbené perly, pretože jedine tahitské perly sa pýšia prírodným čiernym sfarbením.

Na čo dať pozor pri výbere a starostlivosti

A ako sa o tahitské perly starať, aby si udržali večne svoju krásu? Potrebujú podobnú starostlivosť ako ostatné perly. Nasadzujeme ich ako posledné, a naopak dávame dole ako prvé. Napriek tomu, že je perleť týchto perál pomerne tvrdá a hneď tak ju niečo neohrozí, vkladáme ich do samostatnej krabičky, aby sme zabránili styku s ostrými predmetmi či ďalšími šperkmi. Po nosení ich môžeme zľahka utrieť navlhčenou handričkou a občas jemne ošetriť trochou pupalkového oleja. Odporúčame tiež z času na čas skontrolovať upevnenie perly alebo kvalitu uzlíkov na perlovom návleku.

náhrdelník z tahitských perál - KLENOTA

Rekordy a zaujímavosti

  • Tahitské perly vznikajú vo vodách Francúzskej Polynézie v Južnom Pacifiku. Odráža sa v nich čistota tamojších vôd. Okrem Francúzskej Polynézie sa kultivujú aj v Mikronézii, na Cookových ostrovoch a v menšej miere aj v Japonsku, Thajsku a na Filipínach. Stretneme sa ale aj s názorom, že len perly pochádzajúce z Francúzskej Polynézie môžeme nazývať tahitskými.
  • Prvými perlami, ktoré na Zemi priniesol boh Oro, boli Poe Rava – perla pávie farby a Poe Konini – sochárska perla. Pojem sochárska odkazuje na ryhovanie, ktoré je pre niektoré tahitské perly typické a tvorí akési opasky okolo perly.
náušnice s tahitskou perlou a diamantmi - KLENOTA perly - KLENOTA
  • Čierne perly vždy platili za luxusný tovar. Aj preto uchvátili nejednu slávnu osobnosť. Nosila ich Elizabeth Taylor a ich kráse neodolala ani politička Margaret Thatcherová. Zdobila sa nimi aj Nancy Reaganová, manželka amerického prezidenta Ronalda Reagana. Veľmi známym znalcom perál bol rímsky vojvodca Gaius Julius Caesar. Ten dokonca vyhlásil, že v Ríme nesmú vydaté ženy perly nosiť ani vlastniť. To malo za následok zvýšenie počtu sobášov. Ďalej si ich nesmeli zaobstarať ľudia, ktorí by nákupom perál ohrozili svoje finančné zabezpečenie. S Caesarom je tiež spojená jedna z najslávnejších tahitských perál v histórii. Ide o čiernu perlu, ktorú daroval svojej milovanej Servilii. Dodnes historici bádajú, ako a kedy ju Caesar získal. Preslýcha sa, že mal za perlu zaplatiť 6 miliónov sestercií, čo v prepočte činí 1,5 miliardy amerických dolárov (v roku 2019).
  • Vo filmovej sérii Piráti z Karibiku sa objavuje loď s názvom Čierna perla, po ktorej túži nejeden pirát. Jej názov možno odkazuje na nepolapiteľné čierne tahitské perly, za ktorými mnohí cestovali pol sveta, aby svoju vzácnu čiernu perlu našli. Mnohí z nich napriek tomu nepochodili.

tahitská perla - KLENOTA