Z filmov si zrejme veľmi dobre vybavíte scény, kedy pri skúške pravosti perál dotyčná postava prejde perlovým návlekom cez zuby. Ak sú perly hladké, nie sú pravé - pravé perly totiž musia o zuby drhnúť, ako je vzápätí vysvetlené. V reálnom svete to tak ale nemusí byť. Ako teda mimo strieborné plátno spoznáte, že sa jedná o pravé perly?

V stručnosti:

  • pravé perly dosahujú veľkosti maximálne cca 1,5 cm
  • tvar a povrch pravej perly nie je dokonalý
  • falošné perly bývajú dokonale guľaté a hladké
  • u falošných perál často dochádza k odlupovaniu farebného povrchu (najmä u dierky)
  • pravé perly majú vysoký lesk a pôsobia živo, pod lampičkou výrazne odrážajú svetlo
  • pravé perly sú spravidla ťažšie ako ich napodobeniny
  • pravé perly sú pri nasadení studené
  • náhrdelníky, šnúry a náramky z pravých perál sú uzlíkované a utiahnuté

Morská perla Akoya - KLENOTA

Ako vznikajú pravé perly

Perly sú prírodné drahokamy zo živých organizmov. Tvoria sa v lastúrach morských i sladkovodných ulitníkov. V dnešnej dobe sú takmer všetky perly používané v šperkoch umelo kultivované, čo ale neznamená, že nie sú pravé. Umelá kultivácia perál znamená, že sa do lastúry vkladá tzv. jadro. Človek tak simuluje prírodný proces vzniku perál, kedy sa do schránky dostane cudzorodé teleso, napríklad zrnko piesku. Tvorba perly je potom vlastne ochranným mechanizmom mäkkýšov. Malý kamienok sa začne obaľovať perleťou až do finálnej podoby, ktorá nemusí byť vždy guľatá.

Na farmách, ktoré sú špecializované na výrobu perál, sa využívajú dve metódy kultivácie. Pri tzv. seed method sa vkladá do lastúry úlomok inej lastúry. Zhruba po roku sa vzniknutá perla vezme a dá sa do ďalšej lastúry, kde pokračuje obaľovanie perleťou. Môžu tak vznikať pomerne veľké perly. Pri tzv. bead method je do lastúry vložený korálik vyrezaný z lastúry. Tvorba perly je v tomto prípade rýchlejšia, pretože požadovaná vrstva perlete nebýva silnejšia ako 1 mm. Aj tak sú ale perly pravé a pokladané za kvalitné.

Fakt, že perly vznikajú v schránke mäkkýšov, nám napovedá, že veľkosť perál nie je neobmedzená. Pravé perly nebývajú v priemere väčšie ako 1 cm a pár milimetrov. Pokiaľ má perla priemer napríklad 2 cm, pravdepodobne nebude pravá.

Biele perly Akoya a sladkovodné - KLENOTA

Príroda nie je dokonalá

Vyššie uvedenými spôsobmi vznikajú perly, ktoré majú rôzne farby i tvary. Práve tvar perly je ďalším poznávacím znamením, ktoré nám môže prezradiť prírodný pôvod. Tie pravé totiž nie sú dokonalé. Nie sú dokonale guľaté, nemajú dokonale hladký povrch. Často na nich dookola bývajú rôzne „ryhované opasky“, najrôznejšie malé jamky, majú rôznu veľkosť, a pokiaľ sa na ne pozriete pod lupou, často uvidíte štruktúru perlete. Miera týchto nedokonalostí potom určuje, akej kvality perla dosahuje, a tiež nám pomáha rozlíšiť druhy perál.

Keď sa povie perla, väčšina ľudí si predstaví bielu guličku. Tejto predstave sa najviac blížia morské perly, ktorým sa hovorí Akoya. Tie sladkovodné na rozdiel od nich nie sú tak guľaté, často mávajú väčšie nedokonalosti na povrchu. Perly južného Pacifiku charakterizuje zlatá farba. Tahitské perly zase poznáme podľa tmavej farby a kovového lesku.

A podľa lesku môžeme rozoznať aj pravosť perál. Všetky pravé perly vďaka svojej štruktúre vrstvenia perlete pôsobia živým dojmom, odrážajú svetlo a žiaria. Ak perla nie je pravá, túto vlastnosť nemá a pôsobí nevýrazným, fádnym dojmom. Svetlo odráža iba na povrchu a podobá sa tak sklu. Skúste sa pozrieť na perlu pod lampičkou. Mali by ste vidieť, ako sa na jej povrchu svetlo výrazne odráža.

Perly Akoya, sladkovodné, tahitské a južného Pacifiku - KLENOTA

Hodnotenie kvality perál

A ako spoznať, či sú perly kvalitné? Obchodníci perly roztriedili podľa kvality do skupín a každú skupinu označili kódom. Najkvalitnejšie perly majú označenie AAA, ďalej potom AA a nakoniec A. Pre spresnenie sa ešte často používa znamienko +. Perly AA+ sú kvalitnejšie ako AA, ale menej kvalitné ako AAA. U tahitských perál sa môžeme stretnúť s označením A-D, pričom A znamená výbornú kvalitu a smerom k triede D sa kvalita znižuje.

Cena perál sa odvíja od veľkosti, tvaru (súmernosti), farby a lesku. Všeobecne platí, že čím silnejšia vrstva perlete, tým väčší lesk perla má. Na trhu sa totiž môžu objaviť aj perly, ktoré majú len slabú vrstvičku perlete. Spoznáme ich podľa tzv. žmurkania, ktoré sa objavuje, keď perlu obraciame medzi prstami. U odfláknutých perál presvitá farba jadra, takže sa pod určitým uhlom objaví na perle tmavý fľak. Tieto perly teda síce sú pravé, ale majú veľmi nízku kvalitu.

Čierne tahitské perly - KLENOTA

Ďalšia poznávacia znamenia pravých a falošných perál

Okrem nekvalitných perál žiaľ existujú aj perly falošné. Tie väčšinou dokážeme od tých pravých rozoznať, pretože majú syntetický povrch a sú dokonale guľaté. Pri dierke navyše často dochádza k odlupovaniu farebného povrchu. Dnes sa ale môžeme stretnúť aj s dokonalejšími kópiami. Falošné perly môžu byť ľahšie ako pravé. Náhrdelník z pravých perál skutočne nejakú váhu má. Dobrým poznávacím znamením je tiež to, že pravé perly sú studené. Keď si pripnete náhrdelník, najprv vás budú perly chvíľu chladiť, než ich telo ohreje.

Existuje aj pár deštruktívnych spôsobov, ako si overiť, či je perla pravá. Perlu môžete rozrezať napoly a pod lupou sledovať vrstvy perlete. Ak vrstvy neobjavíte, perla nie je pravá. Ďalší test využíva zloženie perly - chemicky sa jedná o formu uhličitanu vápenatého s bielkovinou. Perly sú preto rozpustné v kyselinách aj zásadách. Môžete teda jednu guľôčku skúsiť hodiť do pohára s octom, ako to urobila Kleopatra pri stávke s Marcom Antoniom. Ak sa guľôčka rozpustí, prišli ste o pravú perlu. Ak sa jej nič nestane, môžete falošnú perlu z pohára vybrať, umyť ju a naložiť s ňou, ako uznáte za vhodné.

Perla južného Pacifiku - KLENOTA

Uzlíkovanie a utiahnutie

U perlových šnúr si na prvý pohľad všímajte, či sú perly navlečené uzlíkovaným spôsobom. To znamená, že medzi každými dvoma susednými perlami je uzlík. Ten tam musí byť preto, aby sa o seba perly nepoškriabali a v prípade pretrhnutia perlového šperku sa nerozkotúľali a nepostrácali. Ak návlek uzlíkovaný nie je, jedná sa o lacné perly, ktoré ani nemusia byť pravé.

Kvalitný perlový návlek by mal byť tiež dotiahnutý. To znamená, že ak za šnúru mierne zatiahnete, nevytvoria sa medzi perlami a uzlíkmi medzery. Ak totiž nie sú uzlíky pevne utiahnuté, čoskoro sa perlový náhrdelník či náramok prevesí. Potom vyzerá veľmi nepekne a môže sa ľahko pretrhnúť.

Náhrdelník z tahitských perál - KLENOTA